Mini Game Review

Японські ігри, візуальні новели та все, що десь в проміжку. Я здебільшого пишу рецензії в Стімі, але сюди наразі дублюю найцікавіше та пишу про те, чого в Стімі нема. Список робити ліниво, можливо якось пізніше розсортую кожну рецензію в окрему тему, але наразі як є.
Форма для рецензій, про всяк випадок:

Назва

Розробник/видавець
:
Жанр:
Мова:
Дати виходу:

Сюжет:

трейлер\зняток\посилання

Вердикт:

Последнее редактирование модератором:
Zaijian
See You Later

Розробник/видавець: Liuli Hua Tang Zhizuo Zu
Жанр: візуальна новела, фантастика, романтика, драма, ЛГБТІК+
Мова: CN, EN
Дата виходу: 2023

Сюжет: дівчина нашої ГГні дуже скоро помре (це не спойлер) і тому, крізь купу стрибків в таймлайні і діалоги "ні про що" ми вчимося приймати що не всі візуальні новели варто читати смерть. Виглядає це приблизно так:
  • В моєї дівчини була бабуся, а потім померла.
  • А я їм рис.
  • Ми позичили машину моєї подруги і їдемо в Антарктику.
  • Купи мені рису! До речі зараз я вчергове зроблю вигляд, типу я померла, бо це ж весело.
Втрата це дуже сумно, сумно втрата це. Ми живемо, мріємо, навіть ті хто не мріють.

гугл не в курсі сабжу і це прекрасно, раптом шо трейлер є на сторінці гри в тому ж Стімі

Вердикт: чесно? В мене лише одна думка була всю гру: цю гру зробив ChatGPT, намалював, переклав і озвучив (якщо аранжування одного з ноктюрнів Шопена і Fly me to the Moon можна назвати музикою до гри) теж він. Або якийсь китайський аналог, бо попри кострубаті речення сама побудова сюжету і тексту виглядає, наче хтось повиривав з різних книг рандомні речення.
Гра не варта не те що 53 гривні, хочеться впіймати авторів цього шедевру і змусити заплатити мені за витрачений час і кров з очей.

Of Frost and Flowers

Розробник/видавець
: Elseth Games
Жанр: візуальна новела, фентезі, романтика
Мова: EN
Дата виходу: 2022

Сюжет: наша ГГня, Альто, чекає на страту хтось тиждень назад допройшов і видалив Скайрім, цей хтось зара рже, отак одразу. Чому? Оооо, достоту ніхто не знає, але ж всім відомо, що просто так королівських лицарів не страчують, значить заслужила. Але звісно ж нашу не-мамзель в біді обов'язково врятує якийсь красень, який просто проходив повз, еге ж?
Цього разу вервечка красенів всього з двох (+ короткий бонусний роут), але маємо що маємо. Альто помирати ніяк не можна, вона не знайшла свою подругу і не розказала всім, що королівство в небезпеці!

Вердикт: повільно вилазить з купи штампів. Відсапується
Одразу скажу, що новела не жахлива, просто банальна і заштампована, але я читав набагато гірші і насправді більшість мого невдоволення стосується другого роута (Сол, ці жарти робили мені фізично боляче) і мальовки/фонів, бо спрайти гарні, сцени ай, а фони просто така мішанина пейнту з поганими фото і рандомними лайнартами, що йой.
Якщо нема чого почитати на один-два вечори і хочеться взагалі не напружувати мозок нічим - безкоштовна візуалка на 5-6 годин до ваших послуг. Бонусом вельми приємна музика.

Tsuyuchiru Letter ~Umi to Shiori ni Amaoto o~
Letters From a Rainy Day -Oceans and Lace-

Розробник/видавець: Lily spinel
Жанр: візуальна новела, романтика, драма, ЛГБТІК+
Мова: JP, EN
Дата виходу: 2021

Сюжет:
What is this feeling so sudden and new?
I felt the moment I laid eyes on you
My pulse is rushing
My head is reeling
My face is flushing
What is this feeling?
Fervid as a flame
Does it have a name?
Yes!
Loathing

Wicked - What Is This Feeling?
Напрочуд гарна старшокласниці пропонує Шіорі зустрічатися і наївна і мила Шіорі погоджується, частково з цікавості, частково бо її буденне життя нудне і нецікаве, та й взагалі цікаво ж, що ця прекрасна дівчина в ній такого побачила. Але Мікото не виглядає закоханою, Мікото виглядає розлюченою і дуже-дуже невдоволеною.
Бо зізнатися Шіорі в коханні її змусив анонімний лист з погрозами.

Вердикт: по-перше так, це вишукано-миле юрі про школу для багатих і витончених дівчат. Специфічний жанр, який в непідготованого читача може викликати цукровий діабет, але ні, це абсолютно не найсиропніший приклад, навпаки тут є сюжет і в героїнь не все пречудово, власне стосунки починаються з шантажу саме тому тут цитата про знайомство Ельфаби і Глінди.
По-друге тут акцент і фокус не на сюжеті, а на переживаннях героїнь, які в свою чергу принаймні з собою дуже відверті і максимально відкриті. Грубо кажучи, це історія про підліткові переживання, оформлена з неймовірною увагою для деталей і присипана цукровою пудрою.
Особисто мені сподобалося, що гра не занадто мила, дуже японська в сенсі культурних особливостей, нагадує старе класичне юрі від засновниць жанру. Щось вельми специфічне і не для кожного, але якщо ви в темі - рекомендую. Сподобалися персонажі, хоча їх там фактично двоє плюс ще кілька фоном (має бути наступна частина по них), вони напрочуд адекватні, особливо для цього жанру. Музика, мальовка, озвучення - вах, насправді таких ігор досить мало і хоча це ніяк не одна з найкращих візуалок, які я читав, вона добра, особливо в своєму жанрі.

Дуже не сподобався переклад англійською, хоча бонусом можна поставити одночасно текст на двох мовах, переклад нещадно вбивав всю вишуканість мови, нюанси, хоноріфіки (позаяк звісно миле прізвисько від Mikoto це Mikky або Mikо, тобто спочатку перекладач прибирає "-семпай", а потім вигадує щось, бо персонаж просить називати її просто на ім'я, а вже упс, не поясниш, чому врешті вони сходяться на "-сан" тим паче надто складно). Загалом переклад викликав болючі спогади про Дісгаю, де переписали відсотків 40 діалогів чи американську озвучку аніме, простигосподи, де персонаж ввічливо каже "дякую, з мене досить подробиць", а перекладач пише "фууу, шо це за крінж?!!". Не треба так.

та, я пройшовся по всяким візуалкам трошки. Стім каже, що в мене їх тільки там більше 300 штук, сам в шоці
10:16

Розробник/видавець
: catsket
Жанр: візуальна новела, містика

Сюжет:
Keep your eyes on me
Now we're on the edge of Hell

Emily Bindiger, Yuki Kajiura - Fake Wings
Ви (в ГГ нема визначених статі, гендеру і пронаунсів, це прекрасно) померли і потрапили в Пекло. Але вас це не влаштовує гординя це гріх, раптом шо, тому ви хочете дістатися до дев'ятого кола Пекла і пояснити Люциферу, що ваше місце в Раю. Вас майже не дивує, що демони якось підозріло ввічливі, аж допоки ви не потрапляєте на Шосте коло. Доріан, демон єресі і брехні, ввічливий аж занадто...

Вердикт: дуже стильно зроблена, чудово озвучена безкоштовна візуальна новела про... хмммм. Пекло? Одержимість? Брехню? Так і ні. Це той випадок, коли метою подорожі є сама подорож і те, що трапиться на шляху. Уривок без початку і кінця, бо початок вже не має жодного значення, а кінця не існує, позаяк вічність нескінченна.
Це - шосте коло Пекла, місце, де зібрана вся брехня, яку вигадало людство. Хочете залишитись в цій бібліотеці, поки за вікном з неба падає бруд і попіл?

ПС в автора є ще купа ігор на ітч :3

Yi Wan Lianren
Billionaire Lovers

Розробник/видавець: Ayacat Games
Жанр: візуальна новела, романтика (ахахах), драма
Мова: CN, EN
Дата виходу: 2021

Сюжет:
That's why the people of this world
Believe in. Garnet, Amethyst, and Pearl and Steven!

Steven Universe Theme Song
Бідний китайський студент/ка раптово отримує 100 мільйонів грошей і звісно ж нізвідки з'являється купа бажаючих ГГ романсити. Але ууууу, 18+ має бути не гравцю, а автору сюжету, нажаль, судячи з сюжету, автору років 7-10 максимум, або я так давно не бачив живих людей, що не можу повірити, як можна витратити купу мільйонів доларів на незрозумілу мобільну гру. Кхм. Все дуже погано, нікому не можна вірити!111

Вердикт: вся гра коротко одним скріном, або як витратити 100 мільйонів доларів на гачу і дурнуваті опції: Steam Community :: Screenshot :: This game in a nutshell.
Серйозно, якщо раптом в вас з'являється опція, яка справді на щось впливає, на ній це написано, а так опції в нас це:
Перевести купу грошей на якусь фігню?
Так
Так
Так?
... (і так поки ви врешті не виберете "так". Бо це дуже повчально чи я не знаю.
Або:
Ніхто не знає нашо, але тут лише одна опція. Ви не можете обрати, але це типу опція. Ви - ГГ з ослінчиком замість мізків?

Коротше. Гра дешева, але сюжету і логіки там, як в початку Another Story Mystic Messenger'a, що для тих хто не в темі починається так: "Привіт, я - молодий інді-геймдев і дуже хочу, щоб ви потестили мою гру! Для цього треба мінімум зусиль і я обіцяю, що гра дуже цікава. А поки давайте ми вам зав'яжемо очі і в машину сідайте. Ага. Чудово. Нам тут недовго їхати, не переймайтеся, в мене тут студія недалеченько в горах. Звісно ж, щоб вашому тестуванню ніхто не заважав. Знаєте, люди, коли тестують цю гру, так кричать від радощів, що довелося, мгм... переїхати."

Anamnesia

Розробник/видавець
: Simon Herbig
Жанр: візуальна новела, детектив, н\ф
Дата виходу: 2024 (це лише перша частина)

Сюжет: всі частини Zero Escape (особливо 2-3) in a nutshell. Вибачте, чого ж це я? Ви, загадковий ГГ з внутрішнім монологом по півгодини, який не виходив з дому 20 років, але щойно прокинувся з головним болем в невідомому місці і в оточенні незнайомих дівчат, одразу подумав, що паті була надто хард, несподівано прокидаєтеся... ну ви зрозуміли. А потім з'являється Зеро Нуль (бачите, дуже-дуже різні сюжети!) і каже, що ваше завдання - пограти в гру.

Вердикт: гра неприємно-очевидно позичила купу штук з серії 999 і це сумно. Тобто це навіть не як інші ігри від Spike\Chunsoft (очевидно), де ти вже точно знаєш, що під кінець все буде дуже-предуже заплутаним і обов'язково десь будуть... спойлер і/чи спойлер, це як коли ти грав в усі частини 999 і швидко бачиш, хто з персів був "натхненням" для сюжетного твіста, ну чи й просто натхненням.
Крім сюжету (це перша частина, тому жодних змістовних відповідей не буде, буде ще кілька частин від інших персонажів про ті ж самі події. Знову) це реально гра про "глибокі внутрішні переживання" ГГ, який всю гру розмовляє сам з собою. Я не жартую, вам доведеться перевіряти той лог, бо посеред розмови наш герой "відлетів" в свої морально-етичні дилеми і все прослухав. Фішка з логом цікава, але по суті не працює як лог (бо "записує" лише те, що персонаж чує, а не описи і думки) і в лінійній візуальній новелі якась взаємодія гравця з інтерфейсом, ну... ні до чого? Я грав в багацько ігор, де треба було саме лазити в тих логах чи листах, щоб зрозуміти сюжет/історію/знайти відповіді і це ну зовсім не воно.

Потік свідомості, на тлі якого щось відбувається плюс запозичення це вся гра.

com__et

Розробник/видавець
: SuperBiasedGary
Жанр: візуальна новела, н\ф, ЛГБТІК+

Сюжет: у вас відібрали слова. Ви САМІ позбавили себе цих слів, бо вони... ________? Чи може ______? Чи стане у вас сміливості, щоб віднайти і сказати те, що ви не наважуєтесь сказати навіть собі?
Congratulations, liars! You know who you are and you know who you want. Ain't nothin' gonna change that. (с) But I’m a Cheerleader (1999)

Вердикт: чудова ідея і виконання, цікаве оформлення для цього формату, коротше дуже рекомендую, це той нечастий випадок, коли візуальна новела пішла проти "норм" (як "стандартних" візуалок, так і ______нормативних) і лише виграла від цього.
Тепер буду передивлятися фільм і переслухувати всю невеличку дискографію Tattle Tale. Це прекрасно!

Autumn Spirit

Розробник/видавець
: Synstoria
Жанр: візуальна новела, містика, романтика, повсякденність
Мова: EN, UA
Дата виходу: 2022

Сюжет: наша ГГня кидає все, купує будиночок посеред лісу і хоче займатися фотографією. Я відмовляюсь коментувати наявність в неї здорового ґлузду, але позаяк візуалка намагається в реалізм... думав вона теж врешті зробить "БУ! Я теж привид, а ви що думали?", та вже нехай. І в перший же день дослідження своїх нових володінь стикається з дуже дивними речами і навіть знайомиться зі справжнім привидом.

Вердикт: приємна-атмосферна історія про самотність, суто на мій смак не вистачає нейтрального\дружнього закінчення, або принаймні детальнішого розкриття персонажів і взаємодії між ними, але це якщо вже прискіпуватися. І позаяк я вже почав прискіпуватися, переклад українською це чудово, але його якість змусила перемкнути гру на англійську мову, бо переклад більше схожий на довільний переказ. Читати можна, але філолог і перекладач в мені дуже засмутилися.
Нагадує попередню гру (Ballads at Midnight), особливо головна героїня, але там якраз персонажів набагато краще розкрили. Зате бонусом візуалка не з котиком, а з собакою. І це направду чудовий пес.

Go For A Punch! Saki Sanobashi

Розробник/видавець
: Solsticend
Жанр: візуальна новела, драма, жахи, трилер (попереждення: жорстокість, селф-харм, суїцид, насильство)
Мова
: EN

Сюжет: є в цих ваших інтернетах історія про "загублене" старе аніме, де 4 школярки замкнені в туалеті. Власне на основі цієї історії вся гра.
Мені після проходження надто смішно, бо про справжнє загублене медіа я знаю краще за переважну більшість. Розбудіть мене, коли знайдете хоч один серіал з мого нескінченного списку "гугл підозрює, що це аніме існує". Можу навіть кілька знайдених тайтлів підкинути, в файній якості і без жодних субтитрів, про деякі я тут навіть пишу.

дев закрив сторінку гри на ітч, а пошук назви в інтернеті робить мене несамовито волати зі спроб рандомних анонів запхати фрагменти різного "кривавого" олдскулу під соусом "оце воно!"

Вердикт: мене зацікавив стиль мальовки і концепт, але зрештою далі цих двох пунктів гра так і не дійшла. Дуже коротка і невимовно пісна історія, трошки нагадала фільм Jyuni Nin no Shinitai Kodomotachi, але там хоч був найепічніший привід для самогубства і спроба в мораль, досі інколи згадую, а тут... ні про що, повної ціни не вартує взагалі. Просто група школярок, які сидять в туалеті.
Також варто зазначити, що в англомовній версії багацько помилок і ламаних речень.

Moonflower

Розробник/видавець
: Cats on a Lilypad Studios
Жанр: візуальна новела, фентезі, романтика, ЛГБТІК+

Сюжет: старший алхімік Ніка Скайлар не в захваті від роботи з людьми, але з поваги до королеви і її дочки, а також заради мети, якій присвятив все життя, постійно працює. Аж поки не починається святкування, що відбувається раз на сторіччя, свято магії і оновлення, де що завгодно може піти не за планом.

Вердикт: поки я не почав розписувати всі свої претензії до лору, побудови сюжету і інших технічних штук, бо я все ще чекаю від візуальних новел якісних текстів, скажу так: загалом гра приємна, добре зроблена і досить непогано намагається пробити на емоції, тож якщо хочеться якогось легкого фентезі на один вечір - рекомендую, особливо зі знижкою.
Але попереджаю, що текст... трохи специфічний, здебільшого через надлишковий пафос, зловживання складними словами і "шляхетними" зворотами, але при цьому не витриманий в одному стилі, тож періодично перечитував лог, щоб зрозуміти, що персонажі намагалися сказати і кому.

MY ANIMA BOY

Розробник/видавець
: KITTYPOOL
Жанр: візуальна новела, повсякдення, ЛГБТІК+ (попереждення: війна, дискримінація)
Дата виходу: 2024

Сюжет: до балу на честь народження панди (угу) треба скомпонувати пісню про кохання. Для оркестру. В палаці.
Але наш головний герой і за сумісністю композитор Паоло взагалі не цікавиться цими вашими стосунками. І якщо з музикою ще так-сяк, то текст пісні... про кохання?.. Йооой.

трейлер не знайшов, але можете послухати як автор розповідає про власну гру (японською), або знайти сторінку в Стімі:

Вердикт: мені подобається, коли автори експериментують з форматом візуальних новел, створюючи щось унікальне і незвичне. Єдине, що хоч трошки схоже на цю новелу виключно через акцент на емоційній складовій - Milky Way Prince, так само скоріше оригінальний досвід, ніж гра. За таку смішну ціну, а також зважаючи, що це лише одна історія з багатьох в цьому всесвіті, - рекомендую всім поціновувачам дивних візуальних новел і цікавих рішень.

Stillwater

Розробник/видавець
: Studio Clump
Жанр: візуальна новела, містика, детектив (попереждення: суїцид)
Дата виходу: 2021, 2023 (доповнена версія)

Сюжет: дуже дивні події відбуваються в фамільному маєтку, де живе один з двох останніх представників роду, дід дівчини на ім'я Ніна. Вона ні слова не хоче чути про те, що всі ці дивні речі - наслідок давнього прокляття, через яке вона і її дідусь лишилися самі. Але принаймні Ніна визнає, що їй потрібна допомога...

Вердикт: коротка безкоштовна візуальна новела, жанр детектив\містика з чудово витриманою гнітючою атмосферою і добре підібраними фоновими звуками. Шкода, що дуже мало (в студії є ще одна гра в іншому жанрі на ітч), але читати, дивитися і слухати було справжнім задоволенням. Для безкоштовної гри - прекрасно!

Buried Stars

Розробник/видавець
: Studio LARGO
Жанр: візуальна новела, детектив (попереждення: жорстокість, насильство, цькування, суїцид)
Мова: KR, EN, JP
Дата виходу: 2020

Сюжет: отже, п'ять фіналістів шоу талантів (і один цап-відбувайло з персоналу) опинилися під завалами будівлі. У всіх сумні-заплутані історії і по три шафи брудної білизни, а на порятунок чекати десь шість годин. Тож... що вони роблять? Правильно, перуть!
Про завали і будівлю попереджаю окремо, бо там регулярно шось скрипить, рипить і розвалюється. Також звучать сирени швидкої. Ну, рушаймо.
I was there, to match my intellect, on national TV
Against a plumber, and an architect, both with a Ph.D
I was tense, I was nervous
I guess it just wasn't my night
Art Fleming gave the answers
Oh, but I couldn't get the questions right-ight-ight

"Weird Al" Yankovic - I Lost On Jeopardy

Вердикт: по-перше перше проходження гри не має жодного сенсу, вибачте за каламбур. Тобто ви проходите гру просто щоб пройти гру, потім ви будете читати все те саме, але вже в Новій грі+, бо це ж неабияка різниця. Власне будь-яке закінчення крім "ви пройшли гру один раз" доступне лише там. Загалом попри дуже якісний візуал і озвучення, музику і загалом величезну купу сил на створення цієї гри, грати в неї це тортури. Візуальна новела на мінімум 15-20 годин лише на основні закінчення? Нашо зберігатися деінде, нема такої опції. Пропускати прочитаний текст? Пропускати ВЕСЬ текст, щоб вам було зручніше на контролері пропуск тексту на кнопці налаштувань, тож більшу частину першого проходження ви скоріш за все пропустите автоматично. Якщо це занадто незрозуміло, призначення кнопок змінюється в залежності від "текстової" і "розмовної" фрагментів, тому кнопка пропуску це ще кнопка збереження. Дуже просто!
По-друге переклад. Я не знаю корейську (ну, добре, кілька слів\виразів може пригадаю, але та й таке), суто з цікавості перемикався на японську, там нюанси тексту в порівнянні з англійською інші, але через зміну імен саме грати так не вийшло. В грі, де треба постійно щось комусь (точніше все і всім) доводити, переклад вельми важлива штука, але ми отримуємо по дві майже ідентичні опції, які суто інтуїтивно треба розрізняти. Зазвичай на "праву" і "ліву", бо інколи у вас 10 секунд на те, щоб їх швидко прочитати і відрізнити. Кожна опція це два-три речення. Are you having fun yet?
Звісно, героям треба пояснювати абсолютно все, включно з дуже очевидними речами і мінімум два-три рази, тому те, що ви визначили вбивцю ще в перших трьох главах вам не допоможе аж ніяк. Пропонувати грі очевидні (себто відмінні від логіки наших айдолів-детективів) варіанти не можна. Можна волати в монітор, що вони довбні, але це не допомагає. Загалом наші прекрасні герої миттєво вірять пліткам з Тві... Пхатера, але на секунду замислитись, чи фізично можливо було цій людині щось зробити це надто складно. Давайте краще подивимось, що пишуть наші хейтери!
Стосовно сюжету я загалом все написав вище. Якщо ви любите детективи і здатні робити логічні висновки, будете чекати, коли герої врешті допетрають, що до чого. Але позаяк розумові здібності в них обмежені (ще й) погано перекладеними опціями, довірою до вас (себто теж айдола-детектива) і вашою (себто... ага) здатністю тверезо мислити... упс. Можете складати трупи в отой куток. Ну і якогось логічного чи хоч трохи розкритого фіналу в гри нема, весь фокус на 6 годинах під завалами, бо поліція потім зробить ті ж самі висновки, що й наші герої. Нащо розслідування, коли є корупція?..

Fare Thee Well

Розробник/видавець
: Watercress
Жанр: візуальна новела, повсякденність, драма
Дата виходу: 2016

Сюжет:
Dear fellow traveler under the moon
I saw you standing in the shadows and your eyes were blue

Sea Wolf – Dear Fellow Traveler
Історія мандрівника, який живе вже багато-багато років, не старіючи (і, схоже, без шансів померти), який в 1987му році, в заметіль, опинився в невеличкому містечку в Канаді і зустрів дівчину.
І ні, це не зовсім романтична історія, точніше це взагалі не романтична історія.

ойвсьо, ніц нема, тримайте лінк на ітч.

Вердикт: друга моя візуалка цієї студії, до цього читав Palinurus, сподобалася більше, але ця теж досить непогана. Потицяю ще, в студії несподівано всі ігри безкоштовні.
Це історія, яка в першу чергу про емоції, тож вас або зачепить, або ні. Або ж ви як я, будете читати і надто багато думати про мотивацію, а точніше те, що в ГГ вона відсутня абсолютно повністю, але він і не пасивний споглядач (до речі досить маловживаний троп, дуже дарма), а просто пасивний і постійно ниє. Не будьте, як я, не читайте книг з психології.
Якщо ж не аналізувати текст і персонажів, то це щемлива історія про одвічні мандри і так само одвічний пошук. Коротка і непогано написана, є трошки помилок і надлишкових повторень, також хоч якось виділити текст використаних в грі балад (чи хоча б їх назвати) було б непогано. Але для безкоштовної гри - файно.

Alex's Hope & Alex's Solitude

Розробник/видавець
: Violet Horizons Productions
Жанр: візуальна новела, повсякденність, драма
Дата виходу: 2024

Сюжет: дуже коротка, шось 20-40 хвилин, безкоштовна гра з двох не пов'язаних між собою історій.
Перша добра - стисла, але достатньо добре прописана, щоб зрозуміти та оцінити сюжет, все ж обидві історії більше про емоції.
Друга... йой, морально-етичні дилеми і дістав мюзикли
It's a cautionary tale of fear and lust and pride
Based on actual events where people died

No one died

Mean Girls - A Cautionary Tale

Вердикт: коротше друга - зовсім не моє. Надто підліткова драма.
Але загалом зроблено дуже файно і для короткої безкоштовної візуалки претензій не маю. Також саме перша історіє слугує прологом до наступної гри, яка поки в розробці.

Synergia

Розробник/видавець
: Radi Art
Жанр: візуальна новела, драма, кіберпанк, трилер, дистопія, ЛГБТІК+ (попереждення: жорстокість, насильство, зовсім трошки еротики)
Дата виходу: 2021 (в 2023му ще коротенький сіквел вийшов)

Сюжет: мені дуже-дуже ліниво, жанри все описують краще за мене, а сюжет в гри настільки ніякий, що тримайте краще файне послухати.
Nexus reflects us and we’ve lost our direction
The sixth installment may have been a bad suggestion
It leaves us with the question, do androids dream of electric sheep?

Mississippi Bones - Do Androids Dream of Electric Sheep? (і далі)

Вердикт: я її рекомендую, але дуже раджу спершу пограти в демо. Або це той випадок, коли цитати з Сартра, Камю, Філіпа Діка і Koukaku Kidoutai\Ghost in the Shell не роблять сюжет автоматично краще.
Почну з приємного: візуал і музика дуже класні, взагалі неймовірно стильно зроблена візуалка, тут жодних нарікань, здебільшого через це і дочитав. Бо так, проблема в тексті, точніше з текстом. Це одна з найбільш повільних візуальних новел, які я читав і насправді вона здається втричі повільніше, бо не може визначитися, про що сюжет і куди він веде взагалі.
Отже, в нас тут заявлені юрі й трилер, глобально обидва елементи тут є, але... але жоден з них не розкритий і без додаткового вмісту (який пояснює приблизно нічого) не закінчується фактично ніяк. Тут навіть Чобітів якось незручно цитувати, бо ГГня ходить і всім розповідає, що закохалася в андроїда. Це, до речі, в них там нелегально, раптом шо. Але ГГня в нас дуже-дуже любить жалітися, яка вона нещасна, тож бігає за всіма і жаліється. А потім з'являється безкоштовний андроїд і... нічого принципово не змінюється. Просто ГГня закохується і в цього андроїда. Комусь це було не очевидно?..
Про трилер навіть не хочу нічого казати, бо цей сюжет валяється в закутку і не вистрибує майже до самого фіналу, а потім вистрибує і застрибує назад. Бо нити про буремне життя і погані корпорації це одне, а шось з цим робити то зовсім інше.
But still we get by, doing what we must
So I’m rollin’ with Deckard, hunting for skin jobs
I’ve been around and I’ve seen a lot of things
But, I’ll tell you somethin’, you ain’t seen nothin’, till you’ve seen an android weep
Кхм. Себто грати в цю візуалку доволі цікаво, якщо вона вас не заколисає, але потім дочитуєш до кінця і... і нічого. Більшість сюжетних твістів і подій, на які натякали всю історію, щоб більше про них не згадувати, так і лишаються без пояснення.

Kansei\Yousei

Розробник/видавець
: sakevisual
Жанр: візуальна новела, детектив, містика (попереждення: жорстокість, насильство)
Дати виходу: 2011-2013

Сюжет: пряме продовження пріквела, які (це дві гри) так само нічим не закінчуються. А позаяк грати далі без першої частини не має жодного сенсу і ні, тут теж не розповідають історію ГГ, лише дають купу усіляких натяків, а четверта частина була анонсована і не вийшла, - одразу до справи. Сподіваюсь, ви вже в темі про таємничого безіменного ГГ з його таємничими здібностями, бо сюжет буквально продовжується там, де зупинився в попередній частині.

Вердикт: отже, візуально і технічно справді набагато краще, озвучка не те щоб жахлива, але абсолютно ніяка, зате вона є. Позаяк детективну частину з біганиною і опитуванням всіх про все ніхто не відміняв (хоча вона стала набагато легше в технічному плані) - рекомендую одразу зазирнути в посібник, бо гру знову доведеться проходити тричі і це збереже вам кілька годин життя, абсолютно не впливаючи на сюжет.
Загалом друга частина не без проблем, які були і в першій, але набагато більш "сильна" і цікава. Деякі натяки вже можна співставити, щоб мати уявлення про сюжет, але їх справді замало. Третя гра взагалі не моє, знову ніц не пояснює і мені лінь, я вже в Стімі розписав свої враження і втомився волати.
Коротше за ці гроші можна купити стільки файних візуалок, що просто не витрачайте свій час. А якщо розраби не попереджають, що серія - онгоїнг, то я пас. На брехні моє добре ставлення до інді випаровується дуже швидко.

the head well lost

Розробник/видавець
: L³
Жанр: візуальна новела, романтика, повсякденність, містика (попереждення: жорстокість, насильство, є опціональний 18+ патч, лише текст)
Дати виходу: 2024

Сюжет: Франціс працює в бібліотеці і підробляє в кафе, бо треба годувати трьох котиків (я, як істота, що ділить квартиру з одним Мейн Куном, хочу спитати, де кафе і бібліотеки з такою заробітною платою, мені тре!). Її попередні стосунки завершилися кілька років тому і їй дуже важко наважитися на нові, але зрештою в додатку для знайомств вона знайомиться з хлопцем... який виявляється дуже відомим музикантом а ще (і це не спойлер для гравців, але спойлер для нашої героїні) в нього немає голови, бо він дуллахан.
Сюжет гри - рік стосунків наших героїв, спроб порозумітися, знайти спільну мову і допомогти одне одному.

Вердикт: краще б це була лінійна візуалка без опцій, але як є. На хороше закінчення десь 10 годин тексту і це досить багато, але читати приємно, до того ж це здебільшого саме емоційні моменти, де героїні цікаво, весело, сумно, страшно, вона досить реалістично прописана і це приємно читати, до того ж бути дівчиною відомої зірки і міфічної істоти це не стільки приємний бонус, як зазвичай прописують, а досить велика купа проблем, які доведеться вирішувати.
Дуже круто, отако я люблю своє отоме!

√Letter - Root Letter -

Розробник/видавець
: Kadokawa Games
Жанр: візуальна новела, драма, повсякденність, містика, детектив (попереждення: жорстокість, насильство (в т.ч. сексуальне), суїцид, цькування, кров, смерть і інші штуки)
Дати виходу: 2016

Сюжет: наш головний герой (можна дати йому ім'я, але щоб спростити всім нам життя називатиму його на незмінне прізвисько - Макс) знаходить дивного листа без поштових штампів серед листів від дівчини, з якою він спілкувався у випускному класі школи 15 років тому. В листі лише кілька фраз, але моторошне "Я вбила людину" не відпускає нашого героя і позаяк він щойно звільнився з роботи, Макс вирішує поїхати в рідне місто своєї подруги по листуванню і з'ясувати, що ж насправді сталося багато років тому. Але в тихому місті ніхто не пам'ятає дівчину на ім'я Фуміно Айя, тож єдині зачіпки Макса - її школа, старе фото і семеро друзів-однокласників, яких Айя згадує в своїх листах лише за прізвиськами.

це вступний ролик, мальовка в грі набагато простіше (ближче до кінця відео видно)

Вердикт: важливий момент, про який опис гри майже не згадує, зате бачать і скаржаться гравці у відгуках: десь 80% гри і майже всі фони і місця, які ми побачимо, спрямовані на рекламу туризму. Саме так. Ви дізнаєтеся купу нової інформації про префектуру Шімане (якщо раптом ви вірите в поліванова, простигосподи, то Сімане) і місто Мацуе, більшість закладів теж реальні. Це гра-брошура, до якої додали сюжет, тож якщо ви не боїтеся знудитися - повної ціни гра вартує: оформлена чудово, взагалі не дуже схожа на гру 2016го року, скоріше на ігри початку нульових саме за стилем. Як на мене, купа взаємодій тут зайва і дуже виснажує, тож чесно одразу рекомендую проходити з посібником, бо так буде втричі швидше, а самостійно ви все одно нічого нового не натицяєте крім "це - звичайна поштова скринька" і "у вітрині різні смаколики". Також важливо, що звісно ж тут багато і дуже апетитно описують й показують їжу. Змиріться.
Стосовно сюжету більшість закінчень абсолютно нелогічні, найбільш мені сподобалося перше (привид), друге (легенда) і, суто заради омажу до Х файлів, Людей в чорному, конспірології й (о таак) Сайлент Хіллу, третє (НЛО), інші два, включно з "тру" закінченням надто мляві. Якщо сумніваєтеся, на цю гру досить часто дають величезну знижку, але я повторюю, що вона направду чудово зроблена і повна ціна невелика.
О, переклад. Моє улюблене. Англомовну версію можна зрозуміти, але там є одруки, величезна купа неточностей чи взагалі протилежного перекладу речень і загалом локалізація не жахлива, але дуже непрофесійна. Ця візуалка на таку не заслуговує, але маємо що маємо.

JUSFASLEX

Розробник/видавець
: Shreibikus
Жанр: візуальна новела, драма, фентезі (попереждення: жорстокість, насильство)
Мова: UA, EN
Дати виходу: 2024

Сюжет: підліткове ниття. Вибачте, я ніц не об'єктивний і не намагаюся, бо це знущання над моїм мозком не заслуговує на нормальний опис.

трейлера нема, логіки нема, ніц нема

Вердикт: почну з простого. Так, це не найгірша візуальна новела, на яку я витратив 50 гривень, були гірші. Китайські. З перекладом штибу "піти гора життя всьо", вони були трошки гірше. Також зазначу, що мій вік вдвічі більший за підлітковий, тож де-факто я не маю жодного стосунку до цільової аудиторії цієї гри, але де-юре ніде не вказано, що це гра для підлітків, навпаки усілякі там інші виміри з утопією і богом (філософія тут теж начебто є, але це плюс до підліткової гри, бо не треба паплюжити мені адекватну філософію).
Текст. Кидається в очі першим, буквально. І тут вчергове варто нагадати просту і не всім зрозумілу істину: у візуальних новелах важливий текст. В добрих візуальних новелах текст ще й поєднується з музикою і зображеннями, в дуже добрих автори ще й звертають увагу на кількість речень на екрані, атмосферу конкретної сцени і послідовність, але до цього ще далеко. Для початку хочеться бачити речення без помилок, які можна прочитати і зрозуміти з першої спроби. Їх тут нема. Зате є спроби щось описати, не дуже зрозуміло, що саме, бо розмова від створення кишенькових світів й подорожей між вимірами і в часі переходить на кроликів, які виявляються зайцями; абсолютно ніхто не розуміє, як влаштований світ в цій історії, зате важливо кілька разів наголосити, що місце дії - вікторіанський маєток садиба. Чи все це має хоч якийсь стосунок до сюжету? Жодного! Ви просто отримуєте текст - і я зараз перепрошую за відсутність грубих помилок, уявіть, що вони тут є - рівня: "О, вам ніколи не зрозуміти вагання безсмертної, всемогутньої душі у пошуках одвічних істин і спробі осягти сутність неосяжного єства божого. Ми - приречені на досконалість істоти, що блукають світами, наче прекрасні неторкані лебеді, нам не потрібні сон і їжа, але зараз я їм шоколад і не розумію свої почуття, бо зі мною трапився пубертат. І тепер мені сумно і моторошно, а ще я люблю театр і не люблю людей. А ще якась дівка мене образила, утопічне існування так виснажує!" випив чаю, видихнув
Сюжет? Мгм. Відсутній.
Озвучення. Одна з трьох персонажів розмовляє втричі голосніше за двох інших, але всі троє не знають, де в словах ставити наголос, тож слухати це боляче в будь-якому разі. А той факт, що ці люди читали текст вголос і не звернули увагу на помилки, стане причиною моєї сьогоднішньої екзистенційної кризи. Бо я відмовляюся вірити в їх існування.

Підсумовуючи: я витратив 50 гривень на умовну благодійність. Не будьте мною, витратьте ці гроші на справжню благодійність, купіть собі кави, чаю, печивко, що завгодно. Але я категорично проти того, щоб заохочувати авторів, які не поважають читачів, свою працю і здоровий глузд.

Назад
Сверху