Mini CD Review

• Автор темы Автор темы Lilit
  • Дата начала Дата начала
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Це раптом що не про музику, а про аудіодрами. Свого часу японці їх робили дуже багато, зараз поменше, але теж роблять. Професійно озвучені історії, що переважно складаються з діалогів, цей формат зазвичай використовують як доповнення до манґи та ігор, іноді й до аніме теж. Очевидно, що без знайомства з першоджерелом (та знання японської, позаяк аудіодрами майже не перекладають) слухати їх нема сенсу, але це ледь не єдині історії в аудіоформаті, які не навіюють на мене сон, тож в мене є збірка улюблених аудіодрам, які я часто слухаю, про них і писатиму.

Назва

Пов'язані твори:
Жанр:
Кількість дисків\приблизна тривалість:
Дати виходу
:

Сюжет:

Вердикт:

Angel Sanctuary \ Tenshi Kinryoku drama CD
(вживаються обидві назви, тож не розділяв)

Пов'язані твори: Angel Sanctuary (манґа), Angel Sanctuary (ОВА)
Жанр: фентезі, драма (попередження: жорстокість, насильство (в т.ч. над дітьми та тваринами, в т.ч. сексуальне), інцест, самогубство, релігія, тортури та інші жахіття)
Кількість дисків\приблизна тривалість: 15 CD дисків (ще є додатковий з саундтреком окремо), 18+ годин
Дати виходу: 1998-2001

Сюжет: щоб вкотре не повторюватись, аудіодрама з мінімальними виключеннями оповідає сюжет манґи, від початку й до кінця. З виключень вирізали багацько з арки Пекла (Астарот\Астарта, всю арку з Асмодеєм), трохи флешбеків (переважно Кіра) та трохи скоротили останні арки, хоча вже без суттєвих сюжетних змін. Як завжди пишу максимально без спойлерів. Більшість сейю ті ж самі, що й в аніме, але поки записували додавали\змінювали деяких, один з сейю (Shiozawa Kaneto, голос Севофтарта) помер в 2000му році.

Вердикт: я загалом шанувальник манґаки, а саме ця історія з роками (це вже щоб не збрехать минуло років 17-18, як я познайомився з її роботами) стає лише краще, бо все більше усвідомлюю, наскільки вона була проривна та скільки складних та дуже тригерних тем торкнулася, не роблячи з них черговий шок-контент заради шоку. Сама Юкі Каорі, до речі, наполягала, щоб певних героїв озвучували сейю з відповідними пронаунсами (98й рік, Карле!), але маємо що маємо, їй ввічливо відповіли, що це неможливо. Коротше, я обожнюю цю жінку й готовий відстоювати її честь на дуелі. Саме тому ці 18 годин аудіодрами я переслуховую раз на кілька років стабільно й ні про що не шкодую, бо для мене це альтернатива перечитуванню 20 томів манґи. Також не просто так згадав про окремий диск з саундтреком, бо Nanase Hikaru вміє в чудові інструментальні композиції, які дуже додають атмосфери.

Ludwig Kakumei drama CD

Пов'язані твори:
манґа, про яку тре якось написати, коли знову перечитаю
Жанр: фентезі, казки, драма (попередження: жорстокість, насильство (в т.ч. над дітьми, в т.ч. сексуальне), інцест, тортури, еротика та інші жахіття)
Кількість дисків\приблизна тривалість: 1 CD, трохи більше години
Дати виходу: 2006

Сюжет: позаяк Людвіг не має чим пишатися, крім власної вроди (він одразу додасть, що це ви його ще голим не бачили), батько відправляє його спокусити принцесу сусіднього королівства, щоб примножити власні володіння. Але принцесу звати Бланш й вона отуто лежить мертва, поряд з надкусаним яблуком та жахливим флешбеком про домагання від батька та купу спроб вбивства від матері. Але принц Луї не переймається: вона гарна, в неї великі цицьки, а що не розмовляє то навіть плюс!
Вітаємо в заснованому на казках симуляторі побачень, де в кожної дівчини є свій секрет. Раптом що аудіодрама охоплює лише Білосніжку та Сплячу красуню, їх в оригіналі більше.

Вердикт: трохи більш пристойна та більш скорочена версія початку манґи. Зауважу, що сейю розстаралися на славу й цю аудіодраму я слухаю не лише заради сюжету, вона справді шикарно звучить.
Також зауважу, що як завше варто читати оригінал, тож далі трохи спойлерів. Тут менше чорного принцівського гумору, це журба, також через це не завжди прослідковуються логічні висновки Луї, тож він здається десь таким само тупим, яким намагається здаватись своєму оточенню. Потім, звісно, несподіване "елементарно, Вільгельме!", але воно реально нізвідки. Та все ж наголошую, що слухати крутезну акторську гру сейю (мгм, гру голосом? Та йой, ну зрозуміло) того вартує, неймовірний каст!

Hakushaku Cain drama CD
Kafka
Kirikizamareta Taberareta Miss Pudding no Higeki
God Child Visual CD-Book

Пов'язані твори: манґа, про яку тре якось написати, коли знову перечитаю
Жанр: фентезі, історичний (умовно), драма (попередження: жорстокість, насильство (в т.ч. над дітьми, в т.ч. сексуальне), інцест, наркотики, тортури, еротика та інші жахіття)
Кількість дисків\приблизна тривалість: 3 CD, майже три години
Дати виходу: 1999 (перші два), 2002

Сюжет: все дуже заплутано, тож давайте так: якщо слухати це в хронологічному порядку, то друга половина God Child (Shоunen no fukasuru oto) - початок історії Каїна, далі кінець Kirikizamareta Taberareta Miss Pudding no Higeki (Nejireta Dоuwa, треки 7-9), потім Kafka, потім початок "Пудингу", потім залишок God Child. Складно? Можна перетасувати після початку Кафку, бо вона сюжетно краще пасує, але диски виходили як виходили, тож маємо купу окремих завершених історій, які при цьому майже нічого не оповідають про головних героїв. Як завше читайте манґу й таке інше.

Вердикт: направду от саме з історій про Каїна я люблю аудіодраму по God Child, вона відчутно більш якісна, ніж дві попередні, там вже більш схожа на Каїна доросла Марі й просто краще зроблено, хоча основний каст (крім Каїна, ну ще Алексіс, хоч він і не основний каст, просто зауважу, що сейю йому підібрали на 200%) - інший, зате якщо хоч раз повністю послухати Кафку можна нарешті почути, як правильно вимовляти ім'я та прізвище того-самого-лікаря, всі фанати в курсі, про кого я, він власне там вперше й востаннє за всі три аудіодрами з'являється. Загалом радив би лише God Child, якщо ви не зовсім принциповий фанат, з нами й так все зрозуміло.

Последнее редактирование:
Boku no Chikyuu wo Mamotte CD Cinema
1: Natsukashii Wakusei
2: Mirai e no Kaiki

Пов'язані твори: манґа, ОВА, повнометражка
Жанр: фентезі, драма (попередження: жорстокість, насильство (в т.ч. над дітьми), зґвалтування)
Кількість дисків\приблизна тривалість: 2 CD, майже дві години
Дати виходу: 1993

Сюжет: аудіодрама майже повністю про події, що передували ОВА, тож далі спойлери від початку місії на Місяць й досить стисло, але вельми змістовно до фіналу цієї місії. Трохи флешбеків Шіон (і голос К'яа це просто в серденько!) та нуль флешбеків Мокурен, тому якщо не читати манґу вона тут видається безмозкою дурепою. Зате хоч трохи про другорядних героїв, в ОВА їх ну зовсім обділили.

Вердикт: розкриття персонажів, яке мало буть в ОВА, але маємо що маємо. Принаймні тут за півтори години від кумедно-товариських буднів все скочується в безвихідь й хоч зрозуміло, що ці герої ніц не заслуговували такої долі (й що то за доля така була страшна), власне ця аудіодрама - чудова ілюстрація визначення трагедії в літературі (медіа, не важливо). Коротше люблю цей всесвіт, люблю цих персонажів, зараз так не роблять і таке інше.

Yami no Matsuei Drama CD
Summer Vacation Drama CD

Пов'язані твори:
манґа та аніме, про які я напишу, щойно буду вчергове передивлятися та перечитувати
Жанр:
містика, комедія, драма, ЛГБТІК+ (попередження: фансервіс\насильство, все дуже пристойно, але якщо слухатимете з колонок в оточуючих виникнуть питання)
2 CD, дві години
Дати виходу
: 1998 (Summer Vacation), 1999

Сюжет: обидві історії - повністю оригінальні, себто жодного з цих сюжетів більше ніде нема. Це коротенькі завершені епізоди, досить очевидно зроблені після опитувань про найпопулярніших героїв. Нагадую, хто не в курсі, що Муракі планувався епізодичним персонажем, але потім трапились фанати та манґака здалася.
Summer Vacation вийшов перший, він радше комедійний й власне про те, як в департаменту (крім шефа) раптом сталася відпустка. Якщо ви прочитали спойлер, то вже розумієте, кого вони зустрінуть. Бонусом до цього диску ще записи привітань від Тсузукі (побажання доброго ранку\ночі, запис повідомлення на автовідповідач (Їх немає вдома. Коли повернуться? Спитайте в Енма! (с), привітання з Днем народження та зізнання в коханні (інтрига!).
Просто Drama CD - про те, як всі працівники споглядали сезонне (ахах, в Департаменті) цвітіння сакури, а потім дістали вино й що було далі ви дізнаватиметесь вже в разом з Тсузукі. Купа фансервісу й зовсім дрібка сюжету. Бонусом Ватарі згадує свій винахід з попередньої аудіодрами.

Вердикт:
як завше для поціновувачів, але позаяк це саме оригінальні сюжети, дуже б радив, "мій фандом помирає довше, ніж твій існує" й таке інше. Суто щось легеньке послухати та погиготіти.

Tokyo Babylon CD + Comic Drama CD
Tokyo Babylon "Call" Drama CD

Пов'язані твори:
манґа та ОВА Tokyo Babylon, також трохи Х
Жанр: містика, комедія, драма, ЛГБТІК+ (попередження: суїцид)
2 диски, 45 та 40 хвилин відповідно, плюс окремо два треки з опенінгу та ендінгу
Дати виходу
: 1990, 1992

Сюжет: уффф, перепрошую, давно не переслуховував й пригадав, чому. вимикає ностальгію та прочищає вуха
Тож перший трек - трохи змінена історія з першого ж тому манґи, як завше ніц не зрозумілий без знайомства з першоджерелом (ні, ОВА вам не дуже допоможуть), зате бонусом Сейшіро розповідає правильні речі, Хокуто їх кричить, Субару просто Субару.
Другий трек радше натяк-зв'язка між Tokyo Babylon та Х, бо починається пафосними пророцтвами й без попередження переходить в розмову Сейшіро з пінгвіном, потім знову пророцтва й кінець світу. Також тут можна передати вітання Клубу самогубців й усіляким іншим особливо-обраним сніжинкам.

Вердикт:
йой, як би так його забути, що КЛАМП зроблять з цими героями далі, га?.. Кхм. Перша драма не жахлива, але кількість звуків, які от взагалі жодним чином не зрозумілі, перевищує всі межі мого сприйняття. Себто це наче вирізати аудіо з однієї серії й вважати це аудіодрамою, тому й наголосив на знайомстві з першоджерелом. Також Хокуто розмовляє так швидко та голосно, що фізично боляче.
Другий трек адекватніше технічно та сюжетно, але ладен зробити боляче рівнем пафосу й загалом всім, хто в темі сюжету Х.

BANANA FISH (CD Drama)

Пов'язані твори:
Banana Fish (манґа), є нове аніме, але я про нього чомусь не писав.
Жанр: драма, бойовик, детектив (попередження: жорстокість, насильство (в т.ч. над дітьми, в т.ч. сексуальне), наркотики, зґвалтування, тортури та інші жахіття, переважно дуже фоном, але є)
Кількість дисків\приблизна тривалість: 6 дисків, майже 7 годин, також є два різних Image Album за мотивами цієї манґи (1988 й 1991), а також перевидання альбому 88го року від 2018го року
Дати виходу: 1994-1995

Сюжет: звичайний японський хлопець Ейджі приїздить з дядьком до Нью Йорка, щоб зібрати матеріал про місцеві дитячі банди, так він зустрічає Еша, лідера місцевих підлітків та коханця дуже впливового мафіозі й ніхто ще не знає, як це все пов'язане з історією про рибку-бананку часів війни у В'єтнамі.

Вердикт: саме цю драму я сьогодні послухав вперше, бо сейю Еша... та й Ейджі теж, вони обоє звучать так, наче їм під 30. Й це чудові сейю, але ж. Хоча після прослуховування в мене вже радше питання до сюжету, ніж до сейю. Тобто по суті драму порізали набагато більше, ніж аніме, з неї зробили саме чисту драму, викинули майже всі взаємодії між героями (навіть головними. Особливо головними!) й зрештою без манґи її слухати взагалі нема сенсу, бо зіпсуєте всі враження, навіть в аніме якось... логічніше було, себто зрозуміла мотивація героїв, тут же розкрили лише умовно-негативні штуки, та й ті порізали, тобто це все виглядає якось
Еш побачив Ейджі й вони без слів "потоваришували" на все життя
хто всі ці герої й куди вони біжать?
Еш страждає
всі дуже коротко переповідають, чому та як саме страждає Еш
Ейджі ОПИСУЄ словами події, яких не бачив
Еш продовжує страждать
До речі та, величезна проблема з описами, бо одночасно Ейджі приймає безпосередню участь в подіях (тобто просто в кадрі присутній) й оповідає те, що відбувається в іншому місці, де його очевидно нема, не було й знати він ніц не має. В мене мізки кипіли від цього поєднання оповідання й біографії. Тьху, таку історію зіпсували, тричі тьху. сидить страждає (бо драма якось нє) й сумує, бо згадав подробиці сюжету манґи

DN Angel Wink (Sleeping Beauty, Lovesick, Love Pleasure)
D.N.Angel A Legend of Vampire
DN Angel Drama CD
(Cute, Sweet)

Пов'язані твори: манґа (D.N.Angel), аніме (D.N.Angel), фандом загалом для мене один з тих, що помирають довше, ніж багато інших існує, там щось іноді відбувається. Дякую манґаці за хіатуси =__="
Жанр: фентезі, комедія, романтика
Кількість дисків\приблизна тривалість: 6 CD, майже 6 годин, але там ще музика.
Дати виходу: 1999, 2001, 2003 (є ще свіженька 2024го року, але про неї окремо, бо спробую знайти та придбати спочатку), роки виходу в тому ж порядку, що й назви

Сюжет: Wink - драма до появи аніме, оповідає суміш оригінальних епізодів, що накладаються на сюжет манґи. Розкриває персонажів й загалом слухається як бонус до манґи, файне.
A Legend of Vampire - повністю оригінальна історія в іншому (з назви очевидно) сеттінгу. Коротенька й трішки занадто, як на мене, але раз послухати можна.
Cute та Sweet - вийшли вже до аніме й каст тут той самий, але це радше добірка майже повністю комічних епізодів та замальовок, також неабиякий тест на знання японської (скоромовки і діалекти, скоромовки ТА діалекти, уууу). Все одно додає навіть не зовсім лору, а радше саме інформації, просто слухати героїв в динаміці, люблю.

Вердикт: варто зазначити, що в драмах трішки різний каст, але мені ліньки розписувати. Також окремо хочу зауважити 2 треки з оригінального саундтреку до аніме - Whenever (Дарк) та Fanatic (Крад), тому що таааа.
Загалом слухаю їх всі, але Легенду про вампіра найменше, Wink під настрій, а от новішу драму саме для підняття настрою, втішні для мене ці герої й цей всесвіт.

Vandread Audio Drama

Пов'язані твори:
Vandread (аніме), Vandread (манґа)
Жанр: комедія, н\ф
Кількість дисків\приблизна тривалість: 1 година\диск
Дати виходу: 2001

Сюжет: про ті півтора диски інфи майже нема, але судячи з японських назв ніде не помилився. Це збірка кількох окремих історій, зовсім трішки було в аніме, хоча й під іншим кутом\не так докладно, але переважно все нове-оригінальне. Я слухав переважно заради одного з своїх давніх ОТП (Барнетта\Джура) й ні про що не шкодую, файно-кавайно.

Вердикт: приємний бонус до серіалу, мені зайшло, попри те, що лексика там як на комедію подекуди досить складна (я так давно дивився сабж, що заледве згадав, хто більшість цих героїв, але сейю старалися, впізнав-згадав). Дивитися виключно після серіалу (манґа вам навряд допоможе, там зовсім інакше все), але хороше, суто фоно послухати й погиготіти трішки (ну ок, я один раз поміхнувся, для мене це багато).

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Назад
Сверху