Аниме Ribbon no Kishi

• Автор темы Автор темы Lilit
  • Дата начала Дата начала
Количество серий \ томов
52 TV, pilot
Жанр
пригоди, фентезі, романтика (ахахах, вибачте, читайте попередження)
Год(ы) выхода
1966 (пілотний епізод), 1967-1968
Студия
Mushi Production
Первоисточник
однойменні манґа Tezuka Osamu (є версія 50х та 60х років)
Предупреждения
вдихнув жорстоке поводження з дітьми та тваринами, тортури, страти, жертвоприношення, купа різних форм наглої смерті (переважно за кадром, але не завжди), детальні зображення війни: сирена повітряної тривоги (одна), вибухи, руйнація, оце от всьо, також посилання на "потяги Голокосту". Все не дуже графічне (себто в кадрі майже немає крові), але це ще оте "післявоєнне аніме для дітей", яке досі важко дивитися. видихнув
Альтернативное название
Princess Knight
Сюжет: одразу зазначаю, що ліпше починати дивитись з пілотної серії чи читати манґу, бо серіал вам докладно нічого не пояснить, принаймні не одразу й не все. Так само пілотна серія відрізняється сюжетом та деталями, але та, пояснює, з чого все почалося, бо інак ви просто одразу бачите, як ГГ оточують в темному провулку статичні злидні й одразу такі: "Ми хочемо дізнатись твою стать!". Тому про всяк далі під спойлером сюжет пілотної серії, я хочу писати про це аніме, воно того вартує. Формат довільний, змиріться, я для себе це дивився й для себе це пишу, не подобається - не читайте спойлери, пффф.
Тож 13 років тому десь на небі (який там в них бог - складне питання й не те щоб важливе, але скоріш за все щось між Зевсом й тим богом, ім'я якого не міжна отако просто писать) янгол на ймення Тінк (продовжуючи алегорію Тінк це, мгм, якби в Тінкербелл від Пітера був син бадум-тсс, я так і уявляю, як Дісней ставив це в претензію Тезука, який буцімто страшенно багато вкрав в Діснея, тааа, правило 34 він винайшов, а не щось там крав, але ок, якщо я зніму окуляри й зіщулюся під правильним кутом, то Сапфір трііішечки схожа на Білосніжку, от про купу тваринок, які її іноді оточують... ну та, ок, можливо, не те щоб в Діснея були ексклюзивні права на принцес з тваринками, але най. Тезука: ∞ Дісней: 1, я можу на цю тему стіко написать, що ви очманієте, тому просто повірте, або ні) активно косплеїв Сунь Укуна (або Сон Гоку, Тезука теж читав Подорож на Захід) й страшенно допікав всьому живому (?), аж допоки не зробив останню капость: не віддав ще ненародженому немовляті "хлопчаче" серце, тоді як бог віддав тому ж немовляті "дівчаче", бо немовля мало народитися дівчинкою. Так Тінк був вигнаний з неба й змушений відшукати це немовля та виправити помилку, а в короля та королеви Сільверленду народилася дівчинка, що мала в собі риси хлопця й дівчини водночас. Перший небінарний персонаж в аніме, оплески, був 1953й рік! Але не все так просто: Сапфір, попри дівоче тіло, приховують свою стать, адже закони королівства забороняють дівчатам наслідувати трон, на який претендує ціла коаліція злиднів. Та й фехтувати їм вдається набагато краще, ніж вальсувати (в серіалі, в пілоті Сапфір водночас виховують як хлопця (на позір) й таємно - як дівчину місце для волання в небінарній\транс\інтерсекс люті). Себто маємо приблизно такий список тих, кому потрібне щось від Сапфір:
  • злидні - довести, що вони - дівчина, або просто вбити;
  • Тінк - забрати в них "хлопчаче" серце;
  • батьки - ???;
  • населення - щоб його постійно рятували;
  • Мефістофель (ага) - в пілотній серії - віддати "дівчаче" серце Сапфір своїй дочці Гекаті, щоб вона поводилась пристойніше. В серіалі - віддати їй "хлопчаче" серце Сапфір, щоб вона стала могутньою відьмою (цікаве в них відомство там, та);
  • Франц Чармінг (ви пойняли?), принц сусіднього королівства - все складно.

ексклюзивний інструментальний опенінг з ДВД

Вердикт: так, це старе аніме, яке має переважно історичну цінність, але я от взагалі ніц не жалкую, що подивився, дивився б ще, бо попри діри в логіці та не зовсім послідовний (й зовсім не послідовний) сюжет ця історія була одним з тих надважливих поштовхів, що сформували кілька жанрів й надихнули купу авторів (Ранма, Утена, більшість історій про гендерну ідентичність в аніме, агов!). Якщо подужати перші серій 10, стає краще, якщо подужати перші 20, то отримуєте все те, що описано в попередженні, процитую навіть сам серіал:
Цей потяг прямує до пекла.
Це проста історія, подекуди вона оперує надто спрощеними та\або застарілими поняттями, та йой, навіть ідентичність Сапфір ще не можна було описати на той час, ще навіть поняття ідентичності не було, ой-вей. Й так, вона просякнута переконаннями самого Тезука, які видно в усіх його роботах й які він не те щоб приховував, мені це навпаки імпонує, деякі серії були невимовно актуальні та ілюстративні й більшість з них продовжують бути актуальними та ілюстративними й сьогодні. Також це дуже жорстока історія, історія, що зображує страшні речі, майже не прикрашаючи їх, ми б мали вчитися в таких історій та берегти їх, але маємо що маємо.

Назад
Сверху