- Альтернативное название
- Princess Knight
Сюжет: одразу зазначаю, що ліпше починати дивитись з пілотної серії чи читати манґу, бо серіал вам докладно нічого не пояснить, принаймні не одразу й не все. Так само пілотна серія відрізняється сюжетом та деталями, але та, пояснює, з чого все почалося, бо інак ви просто одразу бачите, як ГГ оточують в темному провулку статичні злидні й одразу такі: "Ми хочемо дізнатись твою стать!". Тому про всяк далі під спойлером сюжет пілотної серії, я хочу писати про це аніме, воно того вартує. Формат довільний, змиріться, я для себе це дивився й для себе це пишу, не подобається - не читайте спойлери, пффф.
ексклюзивний інструментальний опенінг з ДВД
Вердикт: так, це старе аніме, яке має переважно історичну цінність, але я от взагалі ніц не жалкую, що подивився, дивився б ще, бо попри діри в логіці та не зовсім послідовний (й зовсім не послідовний) сюжет ця історія була одним з тих надважливих поштовхів, що сформували кілька жанрів й надихнули купу авторів (Ранма, Утена, більшість історій про гендерну ідентичність в аніме, агов!). Якщо подужати перші серій 10, стає краще, якщо подужати перші 20, то отримуєте все те, що описано в попередженні, процитую навіть сам серіал:

Тож 13 років тому десь на небі (який там в них бог - складне питання й не те щоб важливе, але скоріш за все щось між Зевсом й тим богом, ім'я якого не міжна отако просто писать) янгол на ймення Тінк (продовжуючи алегорію Тінк це, мгм, якби в Тінкербелл від Пітера був син бадум-тсс, я так і уявляю, як Дісней ставив це в претензію Тезука, який буцімто страшенно багато вкрав в Діснея, тааа, правило 34 він винайшов, а не щось там крав, але ок, якщо я зніму окуляри й зіщулюся під правильним кутом, то Сапфір трііішечки схожа на Білосніжку, от про купу тваринок, які її іноді оточують... ну та, ок, можливо, не те щоб в Діснея були ексклюзивні права на принцес з тваринками, але най. Тезука: ∞ Дісней: 1, я можу на цю тему стіко написать, що ви очманієте, тому просто повірте, або ні) активно косплеїв Сунь Укуна (або Сон Гоку, Тезука теж читав Подорож на Захід) й страшенно допікав всьому живому (?), аж допоки не зробив останню капость: не віддав ще ненародженому немовляті "хлопчаче" серце, тоді як бог віддав тому ж немовляті "дівчаче", бо немовля мало народитися дівчинкою. Так Тінк був вигнаний з неба й змушений відшукати це немовля та виправити помилку, а в короля та королеви Сільверленду народилася дівчинка, що мала в собі риси хлопця й дівчини водночас. Перший небінарний персонаж в аніме, оплески, був 1953й рік! Але не все так просто: Сапфір, попри дівоче тіло, приховують свою стать, адже закони королівства забороняють дівчатам наслідувати трон, на який претендує ціла коаліція злиднів. Та й фехтувати їм вдається набагато краще, ніж вальсувати (в серіалі, в пілоті Сапфір водночас виховують як хлопця (на позір) й таємно - як дівчину місце для волання в небінарній\транс\інтерсекс люті). Себто маємо приблизно такий список тих, кому потрібне щось від Сапфір:
- злидні - довести, що вони - дівчина, або просто вбити;
- Тінк - забрати в них "хлопчаче" серце;
- батьки - ???;
- населення - щоб його постійно рятували;
- Мефістофель (ага) - в пілотній серії - віддати "дівчаче" серце Сапфір своїй дочці Гекаті, щоб вона поводилась пристойніше. В серіалі - віддати їй "хлопчаче" серце Сапфір, щоб вона стала могутньою відьмою (цікаве в них відомство там, та);
- Франц Чармінг (ви пойняли?), принц сусіднього королівства - все складно.
ексклюзивний інструментальний опенінг з ДВД
Вердикт: так, це старе аніме, яке має переважно історичну цінність, але я от взагалі ніц не жалкую, що подивився, дивився б ще, бо попри діри в логіці та не зовсім послідовний (й зовсім не послідовний) сюжет ця історія була одним з тих надважливих поштовхів, що сформували кілька жанрів й надихнули купу авторів (Ранма, Утена, більшість історій про гендерну ідентичність в аніме, агов!). Якщо подужати перші серій 10, стає краще, якщо подужати перші 20, то отримуєте все те, що описано в попередженні, процитую навіть сам серіал:
Це проста історія, подекуди вона оперує надто спрощеними та\або застарілими поняттями, та йой, навіть ідентичність Сапфір ще не можна було описати на той час, ще навіть поняття ідентичності не було, ой-вей. Й так, вона просякнута переконаннями самого Тезука, які видно в усіх його роботах й які він не те щоб приховував, мені це навпаки імпонує, деякі серії були невимовно актуальні та ілюстративні й більшість з них продовжують бути актуальними та ілюстративними й сьогодні. Також це дуже жорстока історія, історія, що зображує страшні речі, майже не прикрашаючи їх, ми б мали вчитися в таких історій та берегти їх, але маємо що маємо.Цей потяг прямує до пекла.