Mini Obscure Movie Review

• Автор темы Автор темы Lilit
  • Дата начала Дата начала
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Мені треба десь про це писати, тож чом би й не тут?..
Це переважно буде старе (й дуже старе) кіно, але усіляке трапляється, сам не знаю, в що це переросте, та просто не знаю, де ще про це писати, хіба на IMDB, але то збочення. Зазвичай я не дуже цікавлюсь історією створення фільму, хіба дуже його люблю чи десь щось випадково вхопив, але тут почну з історії й буде багато усіляких штук, вважайте це коротким (ха) поглибленим курсом в історію кінематографу, бо більшість цих фільмів от аж настільки визначні, просто про них майже ніхто не чув, а мені почасти треба поволати про прекрасне.

Назва:
Жанр:
Режисер:
Дати виходу
:

Назва: The Witch's Cradle
Жанр: містика
Режисер: Майа Дерен
Дати виходу: 1943

Елеонора Деренковська народилася в місті Київ, а коли була ще зовсім малою, її родина емігрувала в США, там вона виросла, отримала освіту, багато-багато всього цікавого з нею трапилося й зрештою під псевдонімом Майа Дерен вона знімає кіно, яке ні на що не схоже. Одна з видатних режисерок США - українка, живіть з цим.
Але звісно ж коли я надибав її фільми я цього ще не знав. Взагалі найвідомішим в неї є Meshes of the Afternoon, але той, який назвав вище, мій улюблений, вони одного року виходу, тож най. Все, що я насправді хочу сказати це таке: подивіться на цю режисуру. Як людина з підручних матеріалів робила справжню фантасмагорію, знімала буквально в себе вдома й почасти - сама себе чи близьких, що ніц не завадило їй створити щось неймовірне.

Назва: Das Cabinet des Dr. Caligari
Жанр: жахи
Режисер: Роберт Віне
Дати виходу: 1920

Тут можу писати короткий есей одразу, але не буду. Напишу краще, що історія створення цього фільму заслуговує на окремий фільм, що насправді можна сказати про багацько фільмів, які я тут згадуватиму, але цей - особливий. Експресіонізм в кубі, де декорації малювали тогочасні художники (і я маю на увазі не дві умовних картини над каміном, а величезні полотна, що й слугували декораціями - будинками, вулицями, всім містом, де відбувається дія), ви буквально ніде такого не побачите, та й більше так не зробить ніхто. Фільм в фільмі, бо тут ще й зверху незлецький сюжет, який я не маю бажання пояснювати, бо це треба дивитися. А також, тан-тан-тан, один з небагатьох моїх улюблених акторів - Конрад Фейдт. Його тут ще буде багацько, звикайте, можна просто дивитися всю фільмографію й не морочити голову, але я ж бо жадаю писати про цих людей, бо хто, як не я?.. Також так трішки побічно зауважу, що це - один з кількох моїх найулюбленіших фільмів в світі, їх небагато зовсім, але от так. Передивляюся й не можу надивитися, там зробили неймовірну реставрацію з плівок, що збереглися й це вау. Коротше якщо хтось скаже мені, що старе кіно не цікаве, я не покажу їм цей фільм, я піду й сам передивлюся, нашо мені спілкуватися з невігласами?..

Назва: Il demonio
Жанр: драма, жахи
Режисер: Брунелло Ронді
Дати виходу: 1963

Якби була екранізація книги Жуля Мішле "Відьма" (вона є, але тссс, у Kanashimi no Belladonna - лише фрагмент, до речі торік книгу видали українською і я в захваті, поставити на полицю й милуватися!) це міг би бути цей фільм. Історія болю та зневіри, в багатьох сенсах, історія жінки, жіноцтва й одержимості, так само в кількох сенсах одразу. Відеоряд настільки містично-гарний, відвертий та сповнений емоцій, що з нього тільки кліпи робити, щоб потім всі питали "а звідки це?", але що ж. Також один з тих фільмів, які я передивляюся заради картинки, вона от аж настільки божественно прекрасна, справа навіть не у візуалі як такому (ну, ок, грішний, Далія Лаві прекрасна жінка, неймовірно прекрасна), а саме в тому, скільки змісту в кожному кадрі, як все це знято, ууу, файно є!

Назва: Matka Joanna od Aniołów
Жанр: жахи
Режисер: Єжи Кавалерович
Дати виходу: 1961

До речі якщо попередній фільм раптом розбив вам ілюзію оригінальності першого Екзорциста не розслабляйтесь, навіть хода пузом догори була ще раніше. А ще цей фільм базується на реальних подіях до того, як екранізувати їх стало мейнстрімом, про що якось іншим разом, додам лишень, що Екзорциста я не дарма згадав.
Одне слово: режисура. Як і Il demonio, історія матері Йоанни заворожує, але й лякає, це загалом досить повільний фільм, який все ж варто додивитись до кінця.

який трейлер людина зробила, ну!

Назва: Häxan
Жанр: художньо-науковий (саме так)
Режисер: Беньямін Крістенсен
Дати виходу: 1922

Ну й щоб красиво підсумувати тему (я з нею ніц не закінчив, але ж мені не платять за енциклопедичні знання з різноманітних медіа, на жаль) абсолютно серйозно найінформативніший фільм про відьомство та забобони, який я лишень бачив. Так, подивіться на рік, потім на попереднє речення, потім ще раз на рік виходу. Живіть з цим тепер.
Це страшний фільм, по-справжньому страшний. Фільм, де вам покажуть вигадані людством нісенітниці й розкажуть, як за них катували абсолютно по-справжньому, де очевидно бутафорські чорти чомусь лякають людей набагато більше, ніж страшні й дуже справжні тортури. Фільм, де (не спойлер) в самому кінці є вставка про одну з акторок, що зважилася спробувати на собі найпростіше знаряддя для тортур (пастку для пальців) й зізналася, що навіть від мінімального тиску готова була зізнатися в будь-чому, аби лише припинився біль. Я вважаю, що цей фільм треба показувати в освітніх цілях приблизно всім, але, як і багато інших важливих фільмів, які тут є та будуть, його заборонили швидше, ніж ви дочитали цей абзац. Бо правда лякає. Але саме тому його й треба дивитися: щоб Пуріф та Йоанна з фільмів вище стали лише страшним минулим, а не буденністю.

Назва: Anders als die Andern
Жанр: драма
Режисер: Ріхард Освальд
Дати виходу: 1919

Що ж... один з перших (багато де пишуть перший, але я не хочу бути категоричним) фільмів про гомосексуальність й історія створення цього фільму, а також історія самого фільму вже після створення то окрема драма, навіть не одна. Взагалі я дивився його дуже довго, мені треба було ходити дихать, бо в 1919 році люди переймалися сексуальною освітою та правами, консультувалися з психологами та сексологами й зняли серію фільмів, що сумістила в собі сюжет та факти, де дослідження та наука вплетені в реальність й перетворені на щось ціле, змістовне й справжнє. Коротше майже та сама ситуація, що й з фільмом вище, кіно взагалі не втратило актуальності за більше сотні років, хіба трішечки термінологія застаріла (що за стільки часу не дивно ніц).
Направду це репрезентація, на яку я чекав все життя, трішки перебільшую, але суті це не змінює. Фільм-трагедія, що починається вервечкою самогубств на тлі закону, що карає гомосексуальність в'язницею. Фільм-лекція, де пояснюють, розповідають та доводять, що гомосексуальність це не хвороба, примха чи клеймо. Фільм-виклик, який жадає перемогти невігластво інформованістю, забобони - людяністю, жорстокість - коханням. Фільм-протест та фільм-реквієм. Пан Ріхард Освальд, ми все просрали, вибачте, навіть сам фільм просрали, святий пудинг...
Я чесно не знаю, за яку з купи думок в голові хапатися, чи то за те, з яким свистом фільм заборонили, порізали та намагались знищити (зберіглася лише добряче "відцензурена" версія); чи за те, що я вкотре словами не можу описати, як невимовно прекрасно грає Конрад Фейдт, наскільки він живе своїми героями, що почасти його неможливо впізнати в різних ролях, тут я аж пригадував екранізацію Повернення до Брайдсхеду Івліна Во з Джеремі Айронсом (теж мій улюблений актор, слава всьому ще живий та бадьорий), де він зіграв кохання самим лише поглядом, оце от - акторська майстерність, людоньки, Фейдт звісно ж трішки переграє, але це німе кіно, там це норма; чи мабуть варто вхопитись за думку, що саме заради таких фільмів, акторів, режисерів й всіх дотичних я копирсаюся в медіа. Не лише заради репрезентації (хоча великою мірою так) - заради чистого таланту та жаги зробити щось особливе, попри все, й щоразу, коли в якомусь медіа стикається кілька таких талановитих людей, народжується справжнє мистецтво, бо для мене воно не лише про "йой, ну тут режисура\музика\костюми\актори файні", це все ж надто зверхньо, ні, як на мене, мистецтво це в першу чергу про втілення ідеї, спробі розповісти щось важливе, от коли це виходить ще й гарно, це мистецтво. І це саме такий фільм. Поза сумнівом важливий, попри всю цензуру прекрасний, абсолютно повністю не такий, як решта.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Назад
Сверху